اظهارنامه مالیاتی : در مادهی یک قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص حقیقی و حقوقیای که موظف به پرداخت مالیات هستند، نام برده شدهاند که ذکر این موارد از حوصلهی این متن خارج است. در این رابطه باید بیان داشت که با توجه به قصد نظام مالیاتی کشور ما مبنی بر استفاده از روش خوداظهاری در تعیین میزان مالیات، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی نامبرده در مادهی یک قانون مالیاتهای مستقیم، موظف به تنظیم و تسلیم اظهارنامهی مالیاتی هستند.
نحوه پر کردن اظهارنامه مالیاتی
اظهارنامه مالیاتی در فرمهای مصوب سازمان امور مالیاتی تکمیل میشود و در موعد مقرر به ادارهی امور مالیاتی محل اقامت شخص حقیقی یا ادارهی امور مالیاتی محل وقوع دفتر شخص حقوقی تحویل داده میشود. به علاوه ضروری است که اظهارنامه مالیاتی و فیش واریز مالیات هر دوره تا 31 تیر ماه هر سال به ادارهی امور مالیاتی تسلیم شود. البته از سال 91 (یعنی سال مالی 90) این فرآیند به صورت الکترونیکی و از طریق پایگاه اینترنتی سازمان امور اقتصادی و دارایی انجام میشود.
برای تهیه و ارسال اظهارنامه مالیاتی به چه مدارکی نیاز داریم؟
برای تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی مدارک زیر مورد نیاز است.
1) صورت ترارنامه اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی گروه اول.
2) صورت سود وزیان برای کلیه اشخاص مکلف به تهیه و ارسال اظهارنامه عملکرد.
3) مبلغ درآمد و فروش داخلی وخارجی.
4) گردش حساب مواد اولیه وکالای ساخته شده وکالای بازرگانی(ریالی ) وسایر کالاها.
5) صورت بهای تمام شده کالای ساخته شده و فروش رفته برای شرکت های تولیدی،بازرگانی.
6) صورت قراردادها ودرآمد پیمانکاری و بهای تمام شده پروژه برای شرکت های پیمانکاری.
7) مانده سود و زیان دوره قبل وگردش حساب تعدیلات سنواتی.
8) شماره ثبت دفاتر قانونی وکد رهگیری برای اشخاص حقوقی واشخاص حقیقی گروه اول.
9) مبلغ مالیات های پرداخت شده.
10) نام کاربری ،رمز عبور وکد رهگیری پیش ثبت نام برای ارسال اینترنتی اظهارنامه و شماره کارت بازرگانی ومجوز فعالیت.
11) اطلاعات ملک اجاری مورد استفاده مودی.
12) اطلاعات فروش سال قبل ودرصد افزایش در سال جاری.مالیات حقوق به کل جمع مبلغ حقوق و مزایا تعلق میگیرد یعنی کلیه پرداختی های که کارفرما باید به کارگر یا پرسنل بپردازد اعم از حقوق پایه ، حق مسکن ، بن ، اضافه کار ، حق اولاد ، بدی آب و هوا با هم جمع شده و از جمع مبلغ فوق ” ساو “کسر میشود .
در مورد VATموارد جزیی دیگری هم وجود دارد مثلا گاهی کارفرما به غیر از مزایای ذکر شده در حقوق مزایای دیگری هم در اختیار برخی پرسنل خود قرار می دهد که مشمول VATمی گردد برخی از این موارد شامل :
مالیات اثاثیه منزل
مالیات منزل مسکونی
مالیات اتومبیل و راننده
البته در صورتی به این موارد ” ساو “تعلق می گیرد که در یک بازه زمانی ثابت در اختیار شخص باشد .
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
مبحث VAT هم در مورد اشخاص حقیقی و هم در مورد اشخاص حقوقی قوانین مشخصی داشته و بر اساس آن از مودیان دریافت میشود .
اشخاص حقوقی به شرکتها ، موسسات و بنگاههای اقتصادی که در دفتر اسناد به ثبت قانونی رسیده اند گفته میشود البته شعب تجارت خانه های خارجی در ایران و ارگان ها و نهادهای دولتی هم جزو اشخاص حقوقی محسوب میشوند.
نحوه پرداخت ” ساو “و قوانین مربوط به آن در اشخاص حقیقی و حقوقی با هم متفاوت بوده و البته به شیوه متفاوتی هم محاسبه میشود .
مالیات اشخاص حقوقی بر اساس قانون چگونه محاسبه میشود ؟
مجموع درآمدی که شرکتها و اشخاص حقوقی از روشهای مختلف در ایران یا خارج از ایران بدست می آورند پس از آنکه معافیت های مقرر شده قانونی و زیان های دیگر از ان کسر گردید به میزان 25 درصد مشمول VAT خواهد شد.
این 25 درصد بسته به میزان درامد و سقف قانونی ان بوده و متغیر است .
دسته ای دیگر از اشخاص حقوقی شرکتهایی هستند که برای تقسیم سود تشکیل نشده اند اما به فعالیت های انتفاعی پرداخته و سود کسب کرده اند این اشخاص هم باید مطابق با قانون ” ساو ” بپردازند .